Kjøp en geit, gi bort en høne! Slik lyder vårt julegavetips foran hver jul. -Men hva skjer med dyrene etterpå? Hundrevis av familier på Haiti og i Romania vet svaret på det spørsmålet. Vi ba noen av dem fra landsbygda i Romania om å fortelle selv.

Dimancheni. Den pensjonerte sykepleieren Antonica guider oss gjennom landsbyen. Hun er ildsjelen som har fått en nøkkelrolle i vår kontakt med romfamilier. Sømkurset hennes har forvandlet arbeidsløse mødre til entreprenører og hennes hjemmebesøk ligger til grunn for de innsatsene som gjøres i hjemmene. Femårige Anastasia og hennes foreldre hilser høflig når vi passerer.

«Hver gang vi besøker dem er forholdene forbedret», sier Antonica. «Vi har gitt dem griser, sauer, høner, geiter og en ku. Når kua fikk en kalv, gav de den bort til sine slektninger. De har også gitt bort kyllinger, og så har de fått en brønn som de deler med naboene sine.

Pappa Romica, mamma Alina, sønnen Stefanut og datteren Anastacia er veldig takknemlige for hønene de har fått.

Sosialarbeideren Antonica besøker småbarnsmamma Ionela.

 

Vandringen vår tar oss videre til familien Grosu. Ana er en av de mødrene som har gått på Antonicas sømutdanning. Sammen med mannen Vasilie har hun ni barn.

«Landsbyen vår ligger jo litt avsides, og vi bor litt avsides i selve landsbyen. Ingen brydde seg om oss før Star of Hope kom hit. Star of Hope har vært til stor hjelp for oss, sier Ana.

De siste seks årene har alt blitt forandret for familien. Den buskapen de har fått, fortsetter å forøke seg. To geiter har blitt til fem og et par høner har blitt til 35 høner.

«Dette gjør at vi har egg hele tiden», sier Ana. «Vi har en ku som gir oss melk, og geitene gir oss ti kg ost per år.» Hvert av dyrene bekjemper fattigdom. Barna er ikke lengre sultne når de legger seg. De fryser ikke lengre fordi de mangler klær, og trenger ikke lengre holde seg hjemme fra skolen fordi de mangler sko.

«Vi har fått det mye bedre. Se på vårt fine hus! Wow, det har skjedd mye her. Og mannen min har sluttet å drikke og tar mye mer ansvar. Han passer på dyrene og har vært flink til å bygge det nye huset. Nå håper jeg at han slutter å røke også!», sier Ana og ler.

«Mine geiter heter Diana og Puffy»

Åtteåringen Stefania og hennes familie har fått to geiter og et dusin kyllinger av Star of Hope. «Den første geita vi fikk heter Diana», sier Stefania. «Det er den brune der ute ved veien. Den nye geita heter Puffy. Jeg elsker begge to! Jeg pleier å løpe om kapp med dem, men jeg har ikke sjanse til å vinne.».

Stefanias mamma Cornelia komplementerer matlageret gjennom å dyrke grønnsaker i bakgården og plukke sopp i skogen. «Dyrene har betydd veldig mye!», sier hun. «Nå har vi melk, egg og ost konstant. Vi har gitt noen høner til min mor også, slik at hun kan spise egg. Jeg gav en killing til broren min, og han ble selvsagt kjempeglad. Vi hjelper hverandre.»

Hva vil du si til det norske og svenske folket som har kjøpt dyrene til dere?

«Jeg vil takke dem av hele mitt hjerte! Vi har et bedre liv nå. Jeg har mat på bordet hver dag til hele familien min. Takk!».

Stefania og geiten Diana.

 

Jeg vil gi en geit >>>

Jeg vil gi en høne >>>

Ragnars hilsen >>>

 

 

Dele med vennene dine: