-Vi har nettopp klatret opp på en fjelltopp for å få mobildekning, og da ringer du! Hvordan -visste du det?

Den som stiller spørsmålet er Tony Boursiquot, feltansvarlig på Haiti. Han og fruen hans, virksomhetsleder Myrtha Dòr, har flyttet fra volden i hovedstaden til Tonys barndomshjem på landet. Men ingenting kan stoppe dem fra å lede hjelpearbeidet videre.

Siden jordskjelvet i 2010 har kriser og katastrofer avløst hverandre på Haiti. Det maktvakuumet som oppstod etter fjorårets presidentmord, har blitt utnyttet av kriminelle grupper som har tatt over store områder og kontrollerer 60 % av hovedstaden Port-au-Prince. 96 000 har flyttet hjemmene sine, men 1,5 millioner lever fortsatt innenfor gjengkontrollerte områder der voldtekter og kidnappinger skjer daglig. Journalister og politikere drepes, deriblant partileder Erik Jean Baptiste 28.oktober.

Anarkiet rammer samfunnets mest grunnleggende funksjoner. Når gjengkoalisjonen G-9 okkuperte drivstofflageret Varreux i to måneder fra september til november steg bensinprisene til 157 kroner per liter.

-Jeg kunne bare kjøpe fire liter om gangen, sier Tony. Hva kan du gjøre med fire liter bensin?

Fattigdommen er størst på landsbygda, men akkurat nå er det byens innbyggere som lider mest av matmangel. Maten produseres jo på landsbygda og kan ikke lengre transporteres derifra.

-Her ute har vi tilgang til mais, kokebananer, poteter og grønnsaker. Men man ikke selge noe ettersom gjengen blokkerer veien inn til markedsplassen. Landet er paralysert. Alt er stengt, sier Tony.

At samtalen vår skjer på en fjelltopp, handler også om gjengkriminaliteten.

-Mobilnettet er skadet over hele landet, forteller Tony. Digicel, som eier mastene, tør ikke å sende ut reparatørene sine ettersom det er altfor farlig. Så hjemme har vi verken internett eller mobildekning.

-Det kan føles håpløst å prøve å hjelpe et land i en så dyp krise, men det er tvert imot. Ingen annen plass er det mer bruk for oss enn nettopp her. Ingen andre steder utgjør hver eneste krone en større forskjell.

Det er derfor ildsjelene våre på Star of Hope sine skoler jobber videre. Det er derfor Tony og Myrtha blir tilbake i landet. For om ikke de gjør en innsats for barna, hvem skal da gjøre det?

-Uten støtten fra Star of Hope hadde elevene våre sultet i hel, sier Tony. Vær så snill og be for landet vårt!

FAKTA OM KRISENE PÅ HAITI:

2010: Jordskjelv med opp mot 300 000 dødsofre

2010-2018: Koleraepidemi krever over 10 000 liv.

2016: Orkankatastrofe. 600 døde og 140 000 ble hjemløse

2016-2019: Tørke, dårlig avling og matmangel

2019: Protester, plyndring og veiblokkader

2020: Pandemien lamslår landet

7/7 2021: President Moìse blir myrdet. Eskalerende anarki.

14/8 2021: Jordskjelv med 2 300 dødsofre

2022: Væpnede gjenger kontrollerer store deler av landet.

Oktober 2022: Nytt kolerautbrudd

 

REDD HAITIS BARN

Vi står klar til å nå ut med livreddende matpakker til våre skolebarn. Hvor mange som får hjelp, det avgjør du.

Vær med og stilne barnas hunger!

VIPPS din gave til 11 576 merket «Haiti».

Gi en gave >>>

 

 

Dele med vennene dine: