I tre tiår har våre julegaver spredt lys i mørket hos utsatte familier. For dem blir din gave som en varm omfavnelse. De får noe å samles rundt, noe å lengte til, og noe som skaper minner. Du gir dem ikke bare mat og leker. Du gir også trøst, håp og en uvurderlig følelse av å bli sett. Du gir dem kraft til å kjempe videre.

LATVIA. Snøen knirker under skoene når vi nærmer oss. Utenifra likner bygningen på et gammelt gårdshus med mosegrodd tak, men bak den slitne fasaden har fire familier trengt seg sammen i hver sin del av bygget. På et par rom i overetasjen bor Markuss med mamma Läsma, sin lungesyke lillebror Daniels og sin stefar Madars. Sju år gamle Markuss var bare to år når hans biologiske far forlot familien. Han satte dem i en vanskelig situasjon, men det kunne være verre. Hos mormor i underetasjen bor Markuss sine tre kusiner som har blitt forlatt av begge sine foreldre. Markuss har i det minste mammaen sin igjen.

-Han er det beste som har skjedd meg, sier hun med sønnen i fanget. Hver dag går Markuss fire kilometer, til og fra skolebussen, som tar ham med til skolen i Zalite. Jeg liker gymsalen aller best, sier han og ler.

– Og å synge, sier Läsma stolt. Markuss og Daniels synger og danser hele tiden, akkurat som jeg gjorde når jeg var liten. Jeg vant hver eneste sangkonkurranse jeg stilte opp i. Det har alltid vært en drøm å få reise rundt og opptre. Den drømmen har hun blitt tvunget til å legge bort. Hver dag jobber Läsma på en lokal bondegård fra 08.00-17.00. Det er en tøff jobb, og lønna er lav. Derfor dyrker hun også grønnsaker og poteter hjemme.

-Det er vanskelig å få pengene til å strekke til. Ved har blitt mye dyrere, og på vinteren må vi fyre hele tiden for å holde varmen. Veden brukes også til å varme badevann som hentes fra gårdsbrønnen. De må skynde seg å bade slik at alle rekker det før vannet blir kaldt.

En annen bekymring er Daniels, som har problemer med lungene.

-Når han var baby sluttet han å puste flere ganger, forteller Läsma. Jeg er fremdeles urolig for at noe skal skje.

Nå nærmer julen seg, og barna gleder seg, men Läsma får en klump i magen når hun tenker på det. Juletid, det er jo også kulden og mørkets tid. Vil hun klare å lage en lys høytid for barna sine?

Det kan du avgjøre.

Bli den som redder julen! Gi en gave >>>

I alle land i verden finnes det barn som Markuss. Barn som risikerer å bli skuffet over og ikke få være en del av julefeiringen. Vi vil gi dem en jul med forventninger, spenning, glede, julemat, godsaker og julegaver.

Alt dette kan de få i en julegave fra deg!

 

Spre julens lys der det er som mørkest

200 kr rekker til en pakke med viktige basisvarer som mel, ris og hermetikk.

350 kr rekker til en pakke med litt ekstra juleglede: Mat, hygieneartikler, noe godt å spise og en gave til de minste.

 

Dele med vennene dine: