Barna i Manga elsker førskolen sin, men det begynner å bli trangt. Desperate mødre setter igjen barna sine på skolen for at de skal få mat. 90 unger fra 0 til 5 år er trengt sammen i et lite bygg, og nå drømmer personalet om å få et eget bygg for de aller minste.
-Vi vil kunne ta imot flere barn som kan være her på lengre sikt. Vi ønsker å gi dem en trygg plass, sier viserektor Esmeralda.

Star of Hope sitt aller første prosjekt var i Montes Claros. Men det er ikke lenger vi som eier dette prosjektet i Brasil. 28 mil lengre nord, på en høyde ved Sao Francisco-elven ligger byen Manga. Nylig havnet hele landskapet rundt skolen under vann. Oversvømmelsen slukte veiene og vannet nådde helt frem til dørhåndtakene på husene nærmest elven. Det tok fotografen vår 6 timer å kjøre de 28 milene dit.

-De to siste timene kjørte vi på de verste veiene jeg noensinne har opplevd i verden, sier han. Det var som å kjøre over et vaskebrett, og det var først og fremst på grunn av de store vannmengdene. Dessverre hadde mange fått ødelagt avlingene sine.

Fedrene er fraværende

Mange av barna på førskolen oppfostres av enslige mødre. Noen av fedrene sitter i fengsel, andre har forlatt familiene sine. De mødrene som ikke lykkes i å skaffe seg jobb, må klare seg med 800 kr i sosialbidrag og det rekker ikke langt. For dem blir skolen en redning.

-Den høres ut som en konsert her inne hver morgen, sier Esmeralda. Før barna får frokost av oss, gråter de mye, for mange av dem får ikke noe mat hjemme. Vi tar imot småbarn fra desperate mødre som ikke har noe mat å gi dem. De vet at barna kommer til å være mette så lenge de er hos oss.

 

Fem år og underernært

Ett av de barna som Esmeralda ønsker velkommen er femårige Camille. Hun sitter stille og tafatt på plassen sin. Hun er underernært, så personalet passer på at hun får en ekstra matporsjon.

-Det var smertefullt å se det tomme blikket hennes, sier Dennis. Det er jo alltid vondt å treffe barn som lider. Samtidig blir det en påminnelse om hvorfor Star of Hope trengs.

 

Vil bygge nytt

Skolebygget i Manga ble innviet i 1991. I 2005 tok kommunen over hovedansvaret, men nå har skolens personale bedt Star of Hope om å komme tilbake og hjelpe. Kommunens ressurser strekker ikke lengre til for alle barna som trenger hjelpen deres. 31 års bruk av skolen har gjort den sliten. Personalet gjør beundringsverdige innsatser med små midler, men de drømmer om å gjøre mer. De ønsker å ruste opp, reparere og male. De ønsker seg også pedagogiske leker, utdanningsmaterial og fargerike veggplakater. Sist, men ikke minst drømmer de om å bygge en ny førskole for de aller minste. De har allerede bestemt hvor den skal stå. En tom plass på den innhegnede skolegården står klar til å tas i bruk.

-Da kunne vi ha hjulpet enda flere barn, sier Esmeralda.

 

Gi en gave >>>

Se en kort film fra førskolen Manga i Brasil.

 

Dele med vennene dine: