En lovløs nasjon uten president der mafiaen kontrollerer hovedstaden, blokkerer veier og kaprer transporter. Et land der alle priser stiger til værs og matmangelen slå hardest til mot de aller fattigste.

Slik beskrev vi Haiti i månedsbrevet i mars, og dessverre stemmer det fortsatt. Men enda lever håpet i prosjektlandsbyer som Bois Negresse og Hesse.

Avstanden til byene er på godt og vondt. Familiene bor langt i fra mafiaens skrekkvelde, men også langt fra sykehus, forretninger og statlige skoler. Derfor er Star of Hope sitt nærvær så viktig. Skolene våre holder åpent, vannprosjektene våre slukker tørsten og et nytt dyrkningsprosjekt kan øke selvforsyningen.

-Den ustabile tilstanden i landet fører til mangel på det meste, og stigende priser på jordbruksredskap. Derfor vil vi investere i en utlånsbank med redskaper der familiene kan låne det de trenger, sier Tony Boursiquot, feltansvarlig for Star of Hope Haiti.

Tanken er enkel: På samme måte som du låner bøker fra biblioteket skal du kunne låne en trillebår fra Star of Hope sine skoler på Haiti. Alle verktøy skal leveres inn igjen etter bruk, slik at et maksimalt antall familier kan få glede og nytte av dem. Landsbybeboerne får et medlemskort som gir dem tilgang til utlånsbanken. De betaler siden en mindre avgift per døgn, penger som skaper langsiktighet gjennom å påkoste vedlikehold og framtidige innkjøp av verktøy.

-Ettersom jorden på Haiti er hard, steinete og kupert trenger familiene mange ulike verktøy for å bearbeide jorda, sier Tony.

Utlånsbankene våre kommer blant annet til å inneholde spader, hakker, øks, machetekniver og trillebår. En trillebår er i prinsippet umulig for en vanlig haitisk familie å kjøpe selv.

Disse enkle, men nødvendige jordbruksredskapene kan komme til å mette mager, øke selvforsyningen og bli livsviktige i krisetider.

På landsbygda på Haiti har så godt som hver familie sin egen jordflekk. Det finnes også en lang tradisjon i landet når det gjelder samarbeid. En corvee er et arbeidslag der hele nabolaget stiller opp for en enkelt familie på en arbeidsdag. Det eneste arbeiderne får for jobben er forfriskninger.

-Alle medlemmene i en corvee bytter på å utføre dagsarbeid hjemme hos hverandre, forklarer Tony.

Med andre ord: Familiene har allerede kunnskapen, arbeidskraften og viljen. Derimot mangler de ofte redskaper. Sammen kan vi løse det!

Gi en gave!

TIPS TIL HØYTIDSDAGER:

Gi bort et redskap! VIPPS «Jordbruk» til 11576

SLIK FUNGERER UTLÅNSBANKEN

  • I stedet for bøker, låner vi ut spader, hakker og trillebår
  • Når landsbybeboerne har brukt redskapene leverer de de tilbake
  • Redskapene blir til glede for mange forskjellige familier, år etter år

 

Dele med vennene dine: