Star of Hope sin skole i Rigaud er okkupert og plyndret av gjengkriminelle! De fadderbarna som har flyktet regnes å være blant 170 000 haitiske barn på flukt innenfor landets grenser. Mafiaen kontrollerer hovedstaden, folket sulter, protestene eskalerer, og nå truer borgerkrig. Hvordan har det gått så langt? Vi gir deg svar.

 

Se TV-innslaget om plyndringen av skolen vår

Medvirkende i innslaget er Star of Hope Sverige sin virksomhetssjef Ulrika K Eriksson og feltansvarlig på Haiti, Tony Boursiquot.

Se FN sin svenske Haiti – leder kommentere situasjonen

Ulrika Richardson: «Gjengen vil spre skrekk!».
Ueksisterende hær. Siden 1804 har Haiti opplevd 32 millitærkupp. I 1994, for å få slutt på dette, ble Haitis hær oppløst. I 2017 ble beslutningen endret, men gjenoppbyggingen går langsomt. Samtidig er politiskaren liten i forhold til folkemengden. I praksis utgjør Haitis kriminelle gjenger i dag den sterkeste væpnede gruppen i landet.

Presidentmord. Den folkevalgte presidenten Jovenel Moise ble myrdet i sitt hjem av utenlandske leiesoldater 7.juli 2021. Siden da har landet manglet president, og blitt styrt av statsminister Ariel Henry i påvente at et presidentvalg som skyves frem gang på gang.

-Sviktende demokrati. Det har ikke blitt holdt presidentvalg på Haiti siden 2016. Haiti skal ha 119 folkevalgte i kongressen og 30 i senatet. Den siste representanten forlot sin post i januar 2023. Så i dag har Haiti 0 folkevalgte politikere.

-Okkupert hovedstad. 80 prosent av Haitis hovedstad Port-au-Prince kontrolleres i dag av kriminelle gjenger. Regjeringens medlemmer har forlatt hovedstaden.

-Skyhøye priser. Anarkiet rammer samfunnets mest grunnleggende funksjoner. Når gjengkoalisjonen G-9 okkuperte bensinterminalen Varreux høsten 2022, steg bensinprisen til 157 kroner per liter. 80 % av Haitis befolkning lever av mindre enn 20 kr per dag. Prisen for 4 liter tilsvarer en månedsinntekt.

-Hungersnød. Hvert andre barn på Haiti kan ikke regne med å få i seg et måltid mat om dagen. Fattigdommen er størst på landsbygda, men det er byens innbyggere som lider aller mest på grunn av mangelen på mat. Maten produseres jo på landsbygda og kan ikke lengre transporteres derifra på grunn av gjengens blokader av veiene.

En kidnapping hver tredje time. I 2023 var det rapportert 3000 kidnappinger på Haiti. De har blitt en viktig inntektskilde for gjengene. Til og med vår prosjektansvarlige, Tony, har fått en pris på hodet sitt. De kriminelle tror de kan kreve en høy løsesum for ham siden han jobber for en utenlandsk organisasjon. De holder utkikk etter bilen hans og registreringsnummeret, så nå reiser Tony mellom skolene våre på motorsykkel, og bytter kjøretøy langs veien.

-Forsinket FN-innsats. FN har planlagt å sende fredsbevarende styrker til Haiti fra Kenya. Men Kenyas høyeste domstol besluttet i januar at det ville vært ukonstitusjonelt å sende kenyansk politi til Haiti. På grunn av dette har FN-innsatsen blitt utsatt.

-Gateprotester. I februar har skoler blitt holdt stengt rundt om på Haiti i sammenheng med landsomfattende streiker og gateprotester organisert av den tidligere rebellederen Guy Philipe.

-Trussel om borgerkrig. Demonstrantene krever at statsminister Ariel Henry skal gå av og og overlate makten til en overgangsregjering som bekjemper gjengene på alvor.

«Om han nekter å gå av, virker det som om befolkningen støtter Guy Philipe i å gjennomføre en væpnet revolusjon, rettet mot makthaverne og de kriminielle gjengene», sier vår prosjektansvarlige i Star of Hope Haiti, Tony Boursiquot.

-Terror mot sivile. Gjengene terroriserer sivilbefolkningen i de områdene der de får innflytelse. Pastor Jean Samson Pierre i Rigaud forteller:

«Gjengenes fremgang preges av mord, ran, kidnappinger, voldtekter og summariske henrettelser. De er bevæpnet med automatgevær, våpen som brukes til krig. De har også kniver, macheter, øker og bensinfylte beholdere som de bruker for å tenne på hus og kjøretøy.

-Innbrudd og voldtekter. Ett av fadderbarna som forlot Rigaud i rette tid før plyndringen heter Dashna. «Gjengmedlemmene begynte å bryte seg inn hos familier på nettene», forteller hun. «De bant fast mennene med rep slik at de kunne voldta kona og døtrene deres. Vi var veldig redde for å bli deres neste offer. En dag bestemte foreldrene mine seg for at vi måtte forlate huset og alt vi eier». Dashna og hennes familie klarte å ta seg frem til Star of Hope sin skole i landsbyen Boyer, lengre nord i landet.

-Kampen fortsetter. Star of Hope driver 6 skoler til på Haiti. Samtlige ligger på landsbyen, langt borte fra gjengvolden. Der fortsetter vi å jobbe aktivt med utdanning, vannprosjekt, redskapsbibliotek, utdeling av buskap og utdeling av såkorn. Vi må sette vår lit til at FNs fredsbevarende styrker snart ankommer landet og lykkes med å få skape orden i landet igjen. Den dagen sikkerheten tillater det, så vender vi tilbake til Rigaud for å bygge opp prosjektet vårt på nytt igjen.

Om arbeidet vårt på Haiti. Star of Hope er en av veldig få norske bistandsorganisasjoner som fortsatt driver arbeid i landet. Det har vi gjort i 46 år. Vi har ansvar for sju skoleprosjekt på Haiti, seks på landsbygda og ett i forstadsområdet Rigaud utenfor Port-au-Prince. Det er skolen i Rigaud som har havnet i skuddlinjen denne gangen.

-Haitis siste kriser

2010: Jordskjelv med over 300 000 døde

2016: Orkankatastrofe. 600 døde og 140 000 hjemløse

2020: Pandemien lamslår landet.

7.juli 2021: Presiden Moise blir myrdet.

14.august 2021: Jordskjelv med 2 300 døde.

Juni 2023: Landsomfattende oversvømmelser

2024: Anarki og hungersnød

 

GI BARNA EN GAVE PÅ VIPPS 11576 merket «Haiti»

Gi en gave >>>

Dele med vennene dine: