Valea Seaca blir vakrere og vakrere, og dette er på grunn av de som kommer hit hver dag: de 40-45 barna fra de fattigste familiene i landsbyen.

Det har skjedd store endringer siden senteret startet i oktober i fjor. Her i Valea Seaca får barna leksehjelp fra våre spesialister, et varmt måltid, en hjelpende hånd, en klem eller et smil. De lærer om viktigheten av utdanning for å unnslippe fattigdom, men også om god hygiene.[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] De lærer om viktigheten av utdanning for å unnslippe fattigdom, men også om god hygiene.[/perfectpullquote]

Noe utrolig skjedde på senteret da vi kom tilbake på jobb etter juleferien. En etter en kom barnas foreldre til senteret og spurte: «Har dere mer vaskemiddel?». Dette spørsmålet overrasket oss. Familiene i prosjektet vårt fikk blant annet vaskemiddel i julegave, men vi visste ikke om de kom til å bruke det eller om de i det hele tatt visste hvordan. Vi har håpet på en endring, fordi barna tidligere har kommet til senteret i skitne klær og luktet vondt.

Cleaning outside

I løpet av denne våren har barna også lært å respektere nærmiljøet sitt og å holde det rent.

Og nå spurte de om mer vaskemiddel. Da skjønte vi at disse menneskene egentlig ønsker å vaske klærne sine, å lukte så godt som mulig, å se ut som alle andre. Siden vi ikke hadde nok vaskemiddel til alle, startet vi derfor en liten innsamlingskampanje for å få tak i mer som vi delte ut til dem.[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Dette tiltaket har hatt stor effekt på rom-familiene i Valea Seaca.[/perfectpullquote]

Dette tiltaket har hatt stor effekt på rom-familiene i Valea Seaca. Kvinnene har begynt å vise interesse for å lære om hygiene, og vi har fått mulighet til å desinfisere hjem slik at lus og andre parasitter forsvinner. Med litt veiledning har de begynt å forstå hvor viktig det er å vaske klær, sende barna pent kledd til senteret og lukte godt. Barna har begynt å komme til senteret med rene, pene klær, gredd hår og nyklipte negler. Vi har til og med lagt merke til at de har begynt å konkurrere om hvem som har det stiligste antrekket – de oppfører seg som om de var modeller på en catwalk. Før var det en vond, stram lukt som møtte oss når vi åpnet dørene til senteret. Nå er det en helt annen opplevelse å klemme barna, leke med dem og lære dem ting.

Curatenie

I løpet av denne våren har barna også lært å respektere nærmiljøet sitt og å holde det rent. De har vært med på å plukke søppel, vaske bakgården og klasserommene. For noen av dem var det første gang de fikk opplæring i rengjøring, personlig hygiene og miljøbeskyttelse.

Dette har vært en stor suksess for rom-folket, og de har begynt å endre syn på sin egen livsstil. Foreldrene og barna på Valea Seaca har fått en sunnere hverdag.

Vi klarte det!

Dele med vennene dine: