Gabriels skoleseier snudde opp ned på familiens hverdag.

Dimăcheni er en romlandsby nord i Romania. Her strekker gylne, vissengrønne sletter og åkre seg utover lik landskapet på et falmet fotografi. En og annen hest og kjerre skaper med jevne mellomrom kø på veiene, og ved en av dem lå 12 år gamle Gabriel Lacatusus tidligere hus. Ei trekkfull hytte lagd av stokker, leire og kumøkk, isolert med pappesker på innsiden.

– Gabriel hadde en veldig vanskelig situasjon hjemme. Han hadde stort fravær på skolen, fordi han måtte jobbe for å hjelpe foreldrene med å overleve, forteller Alexandra Mandache, Gabriels lærer.

Ny sjanse

I tillegg til å være lærer i den offentlige skolen er hun ansatt ved Star of Hopes nye dagsenter i Dimăcheni. Gabriel hadde strøket på den siste avgjørende prøven, og skulle egentlig ha gått 2. klasse om igjen i år. Men Alexandra ville gi ham en sjanse til.

– Gabriel kom til senteret gjennom hele sommeren, og her fikk han hjelp til å bestå prøven. Nå er han så glad for å kunne gå i 3. klasse! sier hun med armen rundt Gabriel som smiler forsiktig.

Ringvirkninger

Hjemme på tunet tripper et par høner og seks lillebrødre. Gabriels foreldre er i gang med å dyrke tomater, poteter, bønner og paprika. Det har kommet noe litt lettere i bevegelsene deres, de værbitte hendene arbeider målrettet med alt det grønne og fargerike. Etter at eldstesønnen overrasket alle med å bestå 2. klasse mot alle odds, har foreldrene fått seg jobb og er allerede halvveis i byggingen av nytt hus med hjelp av Star of Hope.

– Jeg er veldig glad for å være en del av dette prosjektet, for jeg ser endringen i barna på skolen. Også foreldrene får tilbud om rådgivning, og det er denne kombinasjonen av hjelp til både foreldre og barn som gir så gode resultater, sier Alexandra.

Bilde av Alexandra og Gabriel.

DEDIKERT LÆRER: Alexandra Mandache har tro på at alle barn kan lære så lenge de får god nok oppfølging.

 

Dele med vennene dine: