14.august 2021 ble Haiti lamslått av et jordskjelv som krevde minst 2 248 menneskeliv og etterlot seg 12 000 skadde i sine spor. Fra dag 1 begynte Star of Hopes ildsjeler på plass sin kamp for å hjelpe de nødstilte, stille sulten deres og gi dem tak over hodet i det katastroferammede området.

Nå er fokuset vårt på Haiti å bygge nye hjem til ofrene for jordskjelvet. Disse viktige innsatsene er nøye planlagt, men enda ikke fullt ut finansiert. Vi ber derfor om deres fortsatte støtte for å kunne gjennomføre dette.

VIPPS til 11756, eller sett inn din gave på 5005.06.89465. Merk gaven «HAITI».

 

 

DETTE HAR HENDT:

LØRDAG 14.AUGUST: HAITI RASER SAMMEN

Kl.08.29, lokal tid, ble Haiti rammet av et jordskjelv målt til 7,2 på Richters skala. Skjelvet hadde sitt episenter på land i Haitis sørvestre del, drøyt 12 mil fra hovedstaden Port-au-Prince.

I 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv med det noe lavere tallet 7, 0. Den gangen omkom mellom 212 000 og 300 000 mennesker, ifølge de offisielle tallene fra Haiti.

Ødeleggelsene denne gangen rapporteres å være som størst i områdene omkring kystbyene Jeremie og Les Cayes. Jeremie ligger på den vestre landtungens nordlige del og Les Cayes på sørsiden.

Star of Hopes virksomhetsledere på Haiti, Myrtha Dòr og Tony Boursiquot befant seg i sitt hjem utenfor Port-au-Prince da jordskjelvet inntraff.

-Jeg lå fortsatt og sov da jeg kjente hvordan sengen min skalv kraftig, sier Myrhta. Først trodde jeg at det var mannen min som forsøkte å vekke meg. Da jeg forstod at jeg var alene i rommet, sprang jeg mot ytterdøra. Alle de vonde minnene fra 2010 kom tilbake. Lyden av hus som kollapset, mennesker som skrek, dekket av det tunge støvet som la seg over hele landet.

Vår medarbeider Reginald Celestin var på plass i den verst rammede byen Les Cayes da jordskjelvet inntraff.

-Når skjelvene stoppet, fortsatte jeg å skjelve. Deretter sprang jeg, sier han.

Pastor Reginalds familie befant seg ute av syne, 300 meter lenger borte.

-Det føltes som om det tok en time å springe hundre meter. Tankene i hodet mitt var som en storm. Takk Gud for at min familie overlevde.

Søndag 15.august: «Uendelige skader»

På lørdag og søndag ble Haiti rammet av 19 etterskjelv med 4,0 eller høyere målt på Richters skala. Det kraftigste skjelvet ble målt til 5, 8 og inntraff 15 timer etter hovedskjelvet.

-Utallige ofre ligger igjen under rasmassene, sier Tony Boursiquot. Når det gjelder materielle skader, så er de uendelige. Det handler om hus, kirker, sykehus, skoler og infrastruktur som er ødelagt.

Ved jordskjelvet i 2010 omkom Tonys søster. Denne her gangen befant Myrtha Dór seg i en uviss situasjon da hennes familie ble rammet i Les Cayes. Det drøyde før jeg fikk noe livstegn fra dem.

-De hadde sprunget i fra huset sitt og søkt ly på kirkegården, forteller Myrtha.

Mandag 16.august: Gode nyheter fra Star of Hope sine skoler:

Tony og Myrtha har lykkes i å få kontakt med samtlige prosjektledere i de haitiske byene der Star of Hope driver skoler. Ingen av våre prosjektbyer ligger i de verst rammede områder, men bygg har rast rundt om i landet.

-Akkurat nå ser det ut til at alle våre 3 600 skolebarn har klart seg, sier Star of Hope sin virksomhetssjef Ulrika K.Eriksson. Det gjør oss selvsagt svært lettet. I 2010 raste flere av våre skoler, og når vi gjenoppbygde dem så gjorde vi dem jordskjelvsikre. Dessverre er altfor få bygg på Haiti bygget på dette viset.

Haitis myndigheter har ikke kapasitet til å på egen hånd håndtere de akutte hjelpebehovene. -Vi trenger akutt hjelp med å ta oss av hardt skadede og hjelpe dem som sitter fast under rasmassene, sier Tony Boursiquot. Vi trenger også ambulanser som kan transportere de skadde til våre sykehus. Sykehusene er overbelastet. Og det er mangel på både medisiner og medisinsk utrustning

Haitis sykehuspersonale etterlyser telt der de kan ta seg av de skadde. Sykehusene er for det meste bygget i tung betong, og så vel personale som deres pasienter er redde for å bevege seg innendørs på grunn av rasfaren.

-Behovet for ortopediske kirurger er akutt, sier Tony. Men de må også bli utrustet med kirurgiske redskaper for å kunne utføre operasjoner.

Tirsdag 17.august: Væpnede grupper blokkerer veien

Det er for tiden vanskelig å få transportert nødhjelp fra Port-au-Prince til de verst rammede områdene i landets sørvestlige del. Haitis president Jovenel Moise ble myrdet 7.juli og det innenrikspolitiske var allerede i kaos før det. Tre tungt bevæpnde kriminelle grupper slåss om kontrollen over området Maritssant-Carrefour utenfor hovedstaden. Den siste tiden har de blokkert den eneste framkommelige veien vestover.

-Gjengen har laget hull i husveggene nær veien og skyter med gevær gjennom hullene. De som prøver å passere har blitt offer for beskytning, ran og kidnapping. Politiet er maktesløse, sier Tony Boursiquot.

Unicefs Haiti-representant Bruno Maes har krevd at en humanitær korridor skal åpnes gjennom Carrefour-området. I løpet av helgen sirkulerte det rykter om at de væpnede gruppene har gått med på våpenhvile, men dette har ingen kunnet bekrefte. Så lenge blokaden består kan de rammede områdene kun nås med helikopter eller båt.

En konsekvens av veiblokaden i Carrefour er at varetransporten uteblir. Dette, i sin tur, har ført til at folk i den jordskjelvrammede regionen står med tomme lagre.

-De kommer raskt til å være uten mat, sier Tony. Dette er den siste i en lang rekke av kriser som har rammet landet mitt. Pandemien, matmangelen, de væpnede kriminelle gjengene og den langdryge politiske og økonomiske krisen har til sammen styrtet Haiti ned i totalt kaos.

Onsdag 18.august: Tropisk storm forverrer situasjonen

Tirsdag 17.august, drøye to døgn etter skjelvet, fór stormen Grace over Haiti. Den nådde aldri orkanstyrke, men kom på verst tenkelige tidspunkt. Regnet vrengte ned over bygg uten tak og oversvømte de overlevende sine provisoriske teltlagre. Nå øker risikoen for epidemier i katastrofeområdene.

– Folk er i desperat behov for mat, vann og tak over hodet, sier Myrtha.

Vår medarbeider pastor Reginald Celestin var på plass i det verst rammede området Les Cayes når jordskjelvet inntraff. Da stormen slo til mistet Star of Hope kontakten med han. Natt til onsdag, norsk tid, fikk vi heldigvis kontakt med han igjen.

–  Hvordan skulle vi kunne forberede oss på dette regnet midt i katastrofen? Folk har jo ikke noe hjem å søke ly i, sa han da.

Han lyktes i å transportere en 12, 2 meter lang fraktcontainer til en basketballbane i byen Les Cayes der mange av jordskjelvofrene hadde samlet seg.

– De var ute av seg og hadde ingen plass å ta veien, sa han. 40 personer sov inni kontaineren den natten. 50 til fikk sove ovenpå mens stormen raste. Folk gjør hva de kan for å hjelpe hverandre, sier han. Jeg prøver å få tak i tilstrekkelig mat til å mette 350 mennesker om dagen. Vær så snill, be for oss!

Lørdag 21.august: Direkte rapport fra katastrofeområdet

De tre øverste lederne for Star of Hope Haiti har nå lykke så ta seg frem i katastrofeområdet. Det handler om Myrtha Dòr som er virksomhetsleder, Tony Boursiquot som er feltansvarlig og Georges Hudicourt som er president i styret.  Et amerikansk helikopter som flyr av sted med skadde mennesker er en av altfor få pågående hjelpeinnsatser som de har bevitnet siden ankomsten.

– Akkurat nå befinner vi oss hjemme hos pastor Reginald, hilser Tony når han tar kontakt med oss.

Reginald Celestin, som altså bor i Cavaillon, jobber til daglig hovedsakelig for teltmisjonen og har på egen hånd gjort en enorm innsats de siste sju døgnene. Med Reginalds hus som base undersøker Star of Hope Haiti de omfattende ødeleggelsene og de mest akutte behovene.

Mandag 23.august: Hjelpearbeidet er i full gang

Tony, Myrtha og Georges leverer en håpefull rapport fra Cavaillon. Hver dag lager Star of Hope mat til de nødstilte i området Cavaillon. Antall mennesker som har behov for mat har raskt økt fra 350 til 500 mennesker. Matlagingen skjer i et provisorisk kjøkken med hjelp av sju kvinnelige volontører.

– Det er fantastisk, sier Reginald Celestin. Jordskjelvet inntraff lørdags morgen, og samme dagen var disse damene klart til å koke mat kl.15.00. Dette til tross for at deres egne hus hadde kollapset. 5 av 7 fikk sine hus totalt ødelagt. Og nå tilbringer de natten her på kjøkkenet slik at de er klar for innsats neste morgen. Dette viser hvilken styrke og hvilket mot dette folket har.

Onsdag 25.august:

Etter reisen til katastrofeområdet er Myrtha, Tony og Reginald klare for å fortsette innsatsen. Vi kommer til å fokusere på Cavaillon, 25 km fra Les Cayes, siden ingen andre bistandsorganisasjoner finnes der i området.

«Dette området ligger 10-15 minutter fra hovedvegen, og til et mer avsides område som dette kommer det aldri noe hjelp. Vi har ikke sett noe hjelp prøve å ta seg hit. Ingen organisasjoner, ikke en eneste bil. Folket her har blitt overgitt til seg selv. Husene deres er ødelagte. De trenger mat, vann og tak over hodet, sier Reginald Celestin.

Dette ønsker Star of Hope å gjøre for de nødstilte i Cavaillon:

– Ekspandere matprogrammet slik at det inkluderer 700 mennesker hver dag

– Dele ut nødpakker til 700 familier

– På sikt gjenoppbygge husene til 300 familier

 

Fredag 3.september

Matutdelingen i Haitis katastrofeområde omfatter nå 700-800 nødstilte personer hver dag. Samtidig forbereder Tony, Myrtha og Reginald en omfattende utdeling av nødpakker som kommer til å skje rundt torsdag 9.september i den hardt rammede byen Cavaillon. Disse pakkene inneholder blant annet tørrvarer, hermetikk og matolje.

Samtidig som pakkene forberedes i hovedstaden Port-au-Prince forberedes selve utdelingen av dem i Cavaillon. De 700 familiene som er i størst behov for hjelp, får hver sin nummererte kupong som de kan bytte mot nødpakker 9.september. Slik sikrer vi at selve utdelingen skjer under ordnende former og at pakkene når dit det er størst behov.

Neste store utdeling planlegges til 10.oktober, og da handler det om skolevesker med skolemateriell til 3000 barn. Disse barna mistet nemlig alt sitt materiale når husene deres kollapset og stormen Grace tok inn over ruinene. Barnas foreldre, som mistet alt, har ingen mulighet til å kjøpe nye skolebøker akkurat nå, og som en konsekvens kan barna miste den viktige utdanningen de trenger for å ta seg ut av fattigdom og nød.

Onsdag 8.september:

Nødhjelpspakkene er klare til å kjøres ut, men Tony frykter ran og mord

Den siste uken har Star of Hope Haiti forberedt 700 nødhjelspakker til jordskjelvrammede familier i Cavaillon. 12 unge mennesker i hovedstaden Port-au-Prince har brukt tre døgn på å laste inn varene i 3 lastebiler som skal krysse landet og ta seg inn i katastrofeområdet.

I løpet av torsdagen og fredagen delte Star of Hope sine medarbeidere ut nødhjelpskuponger til de 700 familiene som vurderes å ha størst behov for hjelp.

Hver kupong kan så byttes mot en nødhjelpspakke ved utdelingen.

Det er meningen at dette skal skje på lørdag, dersom lastebilene klarer å komme seg frem til Cavaillon. Konflikten mellom tre væpnede grupper eskalerer, og landets politi er handlingslammet.

-Vårt største problem er disse kriminelle gjengene som nå tar over Haiti. Dette gjelder i alle store byer. Det er helt forferdelig og det skytes vilt. Situasjonen miner mer og mer om en borgerkrig, sier Star of Hope sin virksomhetssjef Ulrika K.Eriksson.

Haiti sitt militærvesen ble oppløst i 1995. Da hadde militæret gjennomført 32 statskupp siden Haitis selvstendighet, og makthaverne ville forsikre seg om at det ikke skulle skje noen flere. I det maktvakuumet som oppstod, blomstret gjengkriminaliteten. Fra 2004 til 2017 var den fredsbevarende FN-styrken MINUSTAH på plass i landet, men siden de forlot landet har de kriminelle gjengene fått enda større makt. Disse gjengene er i virkeligheten bedre utrustet med våpen enn politiet på Haiti, og myndighetene har altså ikke noen væpnede styrker å sette inn.

-Port-au-Prince har blitt landets hovedsted for kidnapping, sier Tony Boursiquot. Vi håper at de bandittene som plyndrer, raner, kidnapper og dreper skal la vår lastebilkonvoi få passere området.

Star of Hope sin nødhjelpsutdeling er tenkt å skje på Cavaillons fotballbane klokken 08.00 lørdag morgen.

-Vær så snill og be om at dette går bra, sier Tony. Haiti har blitt en totalt blottet nasjonen der vold og kriminalitet har ført oss til avgrunnens rand.

Lørdag 11.september: Nødhjelpspakkene når frem til jordskjelvofrene

Lørdags morgen, nøyaktig fire uker etter jordskjelvet, fikk vi gjennomført vår nødhjelpsutdeling på en fotballbane i Cavaillon. Tony, Myrtha, pastor Reginald og deres medhjelpere organiserte det slik at 350 utvalgte familier fikk hver sin pakke med tørrvarer, konserveringsmidler og matolje der kl.08.00. Klokken 10.00 på lørdag formiddag fortsatte utdelingen på en basketballbane der ytterligere 350 familier fikk hver sin pakke.

På begge plassene vibrerte luften av glede og lettelse. Foreldre som var tvunget til å se sine barn bli tynnere for hver dag, har nå plutselig tilstrekkelig med mat til å mette hele sin familie i en måneds tid.

-Vi ble møtt av så mye takknemlighet, sier Tony. Disse familiene bad meg om å bringe videre en stor takk til alle Star of Hope sine givere. Takk for den enorme generøsiteten og kjærligheten som dere har vist os!

Forberedelsene til utdelingsdagen har pågått lenge.

Steg 1 var å lokalisere hvor hjelpebehovene var aller størst i området.

Steg 2 var å ut ifra den informasjonen velge ut 700 familier.

Steg 3 var å dele ut 700 nummererte kuponger med deres navn på.

Steg 4 var å søke opp hver familie, gi dem sin kupong og fortelle dem hvor de skulle befinne seg på det gitte tidspunktet 11.september

Takket være denne velorganiserte planen som vi har benyttet oss av mange ganger på Haiti, ble utdelingen gjennomført fri fra trengsel og bråk. De mest sårbare trengte aldri å bekymre seg for at noen skulle trenge seg frem på deres bekostning.

-Utdelingen gikk helt etter planen, sier Tony. Jeg takker alle som har vært med og kjempet for at vi skulle kunne gjennomføre dette her.

Lørdag 14.oktober: Skoleveskene når frem til barna.

Lørdag lykkes det våre feltarbeidere å ta seg forbi mafiaens veiblokkader på Haiti og transportere 2 200 skolesekker fra hovedstaden Port-au-Prince til det jordskjelvrammede området Cavaillon.

Vi har tidligere fortalt om de store farene som våre medarbeidere utsetter seg for på Haiti. På lørdag ble 17 misjonærer fra Nordamerika kidnappet, og hittil i år er til sammen 628 mennesker blitt kidnappet i landet.

-Alle som man antar har penger blir målskiver, sier vår virksomhetsleder i Sverige Ulrika K.Eriksson.

De samme væpnede gruppene som står bak mange av kidnappingene har nå overtatt kontrollen over den eneste fremkommelige veien mellom Port-au-Prince og katastrofeområdet i sørvest.

-Nettopp derfor er vi enormt glade for at vår hjelpesending nådde frem til Cavaillon, sier Ulrika.

Frakten inneholdt 2 200 skolevesker fylt med skolemateriell som linjaler, blyanter, viskelær og skriveblokker. Mye av slikt materiale ble jo borte når stormen Grace slo inn over barnas raserte hjem i august. Skolesekkene ble delt ut til skoleelever i alle aldre, fra første til trettende klasse. Barna hadde på forhånd fått utdelt bånd i ulike farger, alt ettersom hvilket årskull de tilhørte. Dette fordi innholdet i ryggsekkene varierte med barnas alder og var tilpasset deres behov. Dessuten fikk barna hver sin pølse og et glass saft. Det var stor stas!

Ytterligere 800 skolesekker har blitt tildelt høyskoleelever i våre prosjektlandsbyer Boyer, Dano, Jeanton og Rigaud. Samtidig fortsetter arbeidet i katastrofeområdet.

-Neste hjelpesending er planlagt å skje 6.november, sier vår feltansvarlige på Haiti, Tony Boursiquot. Da skal vi dele ut en ny runde med matpakker til jordskjelvofrene her.

Tirsdag 30.november: 32 tonn mat til jordskjelvrammede.

Nå har en ny hjelpesending fra Star of Hope nådd frem til Haitis jordskjelvofre! Maten ble fordelt mellom 350 familier i Passe-Clos og 350 familier i Martineau, på andre siden av Cavaillonelva.

 Hver pakke inneholdt 45 kg mat og matolje. Totalt delte Star of Hope ut dette til familiene:

  • 9 125 kg ris
  • 4 375 kg erter
  • 2 250 kg sukker
  • 52 kg fiskehermetikk
  • 2 771 liter matolje

Det var planlagt at lastebilene med mat skulle nå frem tidligere, men de ble forsinket på grunn av eskalerende uroligheter i landet og på grunn av de kriminelle gjengene som kontrollerer veiene mellom hovedstaden og katastrofene. Våre ildsjeler på plass på Haiti har hatt is i magen og fått nødhjelpen frem når det var åpning for det. Dessuten sørget de for at begge lastebilene ble eskortert gjennom landet av væpnede vakter.

Til slutt nådde de altså frem til jordskjelvområdet der sultne familier har ventet, håpet, tvilt og fortvilt. For dem kom nødtransporten vår som en gave fra oven.

-Det tok oss mindre enn tre timer å dele ut matpakker til alle 700 familiene på begge plasser, sier Tony Boursiquot, feltansvarlig for Star of Hope Haiti. Det er takket være deres støtte og deres bønner at vi har kunnet gjennomføre dette. Til tross for at alt føles håpløst her på Haiti, har vi lykkes i å spre håp.

Haiti trenger akutt hjelp!
 Folkets nød er enorm etter jordskjelvet. Her kan du gi din hjelp til ofrene for katastrofen:
 VIPPS 11576. Kontonummer 5005.06.89465 Merk gaven «HAITI»

 Har du spørsmål? Hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på mail: post@starofhope.org eller ring oss på telefon 224 49 350

Klikk her for å gå til gavesiden>>

Tusen takk!

Dele med vennene dine: