Over 2200 er bekreftet døde etter jordskjelvet på Haiti, og 500 000 barn er i akutt behov for mat, rent vann og tak over hodet. Star of Hope jobber hardt med å stille hungeren og bygge brakker til menneskene i den katastroferammede byen Cavaillon.

Siste nytt

Nødhjelpspakkene er klare til å kjøres ut, men Tony frykter ran og mord

Den siste uken har Star of Hope Haiti forberedt 700 nødhjelspakker til jordskjelvrammede familier i Cavaillon. 12 unge mennesker i hovedstaden Port-au-Prince har brukt tre døgn på å laste inn varene i 3 lastebiler som skal krysse landet og ta seg inn i katastrofeområdet.

I løpet av torsdagen og fredagen delte Star of Hope sine medarbeidere ut nødhjelpskuponger til de 700 familiene som vurderes å ha størst behov for hjelp.

Hver kupong kan så byttes mot en nødhjelpspakke ved utdelingen.

Det er meningen at dette skal skje på lørdag, dersom lastebilene klarer å komme seg frem til Cavaillon. Konflikten mellom tre væpnede grupper eskalerer, og landets politi er handlingslammet.

-Vårt største problem er disse kriminelle gjengene som nå tar over Haiti. Dette gjelder i alle store byer. Det er helt forferdelig og det skytes vilt. Situasjonen miner mer og mer om en borgerkrig, sier Star of Hope sin virksomhetssjef Ulrika K.Eriksson.

Haiti sitt militærvesen ble oppløst i 1995. Da hadde militæret gjennomført 32 statskupp siden Haitis selvstendighet, og makthaverne ville forsikre seg om at det ikke skulle skje noen flere. I det maktvakuumet som oppstod, blomstret gjengkriminaliteten. Fra 2004 til 2017 var den fredsbevarende FN-styrken MINUSTAH på plass i landet, men siden de forlot landet har de kriminelle gjengene fått enda større makt. Disse gjengene er i virkeligheten bedre utrustet med våpen enn politiet på Haiti, og myndighetene har altså ikke noen væpnede styrker å sette inn.

-Port-au-Prince har blitt landets hovedsted for kidnapping, sier Tony Boursiquot. Vi håper at de bandittene som plyndrer, raner, kidnapper og dreper skal la vår lastebilkonvoi få passere området.

Star of Hope sin nødhjelpsutdeling er tenkt å skje på Cavaillons fotballbane klokken 08.00 lørdag morgen.

-Vær så snill og be om at dette går bra, sier Tony. Haiti har blitt en totalt blottet nasjonen der vold og kriminalitet har ført oss til avgrunnens rand.

Dette har hendt:

Lørdag 14.august: Haiti raser sammen

Kl.08.29, lokal tid, ble Haiti rammet av et jordskjelv målt til 7,2 på Richters skala. Skjelvet hadde sitt episenter på land i Haitis sørvestre del, drøyt 12 mil fra hovedstaden Port-au-Prince.

I 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv med det noe lavere tallet 7, 0. Den gangen omkom mellom 212 000 og 300 000 mennesker, ifølge de offisielle tallene fra Haiti.

Ødeleggelsene denne gangen rapporteres å være som størst i områdene omkring kystbyene Jeremie og Les Cayes. Jeremie ligger på den vestre landtungens nordlige del og Les Cayes på sørsiden.

Star of Hopes virksomhetsledere på Haiti, Myrtha Dòr og Tony Boursiquot befant seg i sitt hjem utenfor Port-au-Prince da jordskjelvet inntraff.

– Jeg lå fortsatt og sov da jeg kjente hvordan sengen min skalv kraftig, sier Myrhta. Først trodde jeg at det var mannen min som forsøkte å vekke meg. Da jeg forstod at jeg var alene i rommet, sprang jeg mot ytterdøra. Alle de vonde minnene fra 2010 kom tilbake. Lyden av hus som kollapset, mennesker som skrek, dekket av det tunge støvet som la seg over hele landet.

Vår medarbeider Reginald Celestin var på plass i den verst rammede byen Les Cayes da jordskjelvet inntraff.

– Når skjelvene stoppet, fortsatte jeg å skjelve. Deretter sprang jeg, sier han.

Pastor Reginalds familie befant seg ute av syne, 300 meter lenger borte.

– Det føltes som om det tok en time å springe hundre meter. Tankene i hodet mitt var som en storm. Takk Gud for at min familie overlevde.

Søndag 15.august: «Uendelige skader»

På lørdag og søndag ble Haiti rammet av 19 etterskjelv med 4,0 eller høyere målt på Richters skala. Det kraftigste skjelvet ble målt til 5, 8 og inntraff 15 timer etter hovedskjelvet.

– Utallige ofre ligger igjen under rasmassene, sier Tony Boursiquot. Når det gjelder materielle skader, så er de uendelige. Det handler om hus, kirker, sykehus, skoler og infrastruktur som er ødelagt.

Ved jordskjelvet i 2010 omkom Tonys søster. Denne her gangen befant Myrtha Dór seg i en uviss situasjon da hennes familie ble rammet i Les Cayes. Det drøyde før jeg fikk noe livstegn fra dem.

– De hadde sprunget i fra huset sitt og søkt ly på kirkegården, forteller Myrtha.

Mandag 16.august: Gode nyheter fra Star of Hope sine skoler:

Tony og Myrtha har lykkes i å få kontakt med samtlige prosjektledere i de haitiske byene der Star of Hope driver skoler. Ingen av våre prosjektbyer ligger i de verst rammede områder, men bygg har rast rundt om i landet.

– Akkurat nå ser det ut til at alle våre 3 600 skolebarn har klart seg, sier Star of Hope sin virksomhetssjef Ulrika K.Eriksson. Det gjør oss selvsagt svært lettet. I 2010 raste flere av våre skoler, og når vi gjenoppbygde dem så gjorde vi dem jordskjelvsikre. Dessverre er altfor få bygg på Haiti bygget på dette viset.

Haitis myndigheter har ikke kapasitet til å på egen hånd håndtere de akutte hjelpebehovene. -Vi trenger akutt hjelp med å ta oss av hardt skadede og hjelpe dem som sitter fast under rasmassene, sier Tony Boursiquot. Vi trenger også ambulanser som kan transportere de skadde til våre sykehus. Sykehusene er overbelastet. Og det er mangel på både medisiner og medisinsk utrustning

Haitis sykehuspersonale etterlyser telt der de kan ta seg av de skadde. Sykehusene er for det meste bygget i tung betong, og så vel personale som deres pasienter er redde for å bevege seg innendørs på grunn av rasfaren.

–  Behovet for ortopediske kirurger er akutt, sier Tony. Men de må også bli utrustet med kirurgiske redskaper for å kunne utføre operasjoner.

Tirsdag 17.august: Væpnede grupper blokkerer veien

Det er for tiden vanskelig å få transportert nødhjelp fra Port-au-Prince til de verst rammede områdene i landets sørvestlige del. Haitis president Jovenel Moise ble myrdet 7.juli og det innenrikspolitiske var allerede i kaos før det. Tre tungt bevæpnde kriminelle grupper slåss om kontrollen over området Maritssant-Carrefour utenfor hovedstaden. Den siste tiden har de blokkert den eneste framkommelige veien vestover.

– Gjengen har laget hull i husveggene nær veien og skyter med gevær gjennom hullene. De som prøver å passere har blitt offer for beskytning, ran og kidnapping. Politiet er maktesløse, sier Tony Boursiquot.

Unicefs Haiti-representant Bruno Maes har krevd at en humanitær korridor skal åpnes gjennom Carrefour-området. I løpet av helgen sirkulerte det rykter om at de væpnede gruppene har gått med på våpenhvile, men dette har ingen kunnet bekrefte. Så lenge blokaden består kan de rammede områdene kun nås med helikopter eller båt.

En konsekvens av veiblokaden i Carrefour er at varetransporten uteblir. Dette, i sin tur, har ført til at folk i den jordskjelvrammede regionen står med tomme lagre.

– De kommer raskt til å være uten mat, sier Tony. Dette er den siste i en lang rekke av kriser som har rammet landet mitt. Pandemien, matmangelen, de væpnede kriminelle gjengene og den langdryge politiske og økonomiske krisen har til sammen styrtet Haiti ned i totalt kaos.

Onsdag 18.august: Tropisk storm forverrer situasjonen

Tirsdag 17.august, drøye to døgn etter skjelvet, fór stormen Grace over Haiti. Den nådde aldri orkanstyrke, men kom på verst tenkelige tidspunkt. Regnet vrengte ned over bygg uten tak og oversvømte de overlevende sine provisoriske teltlagre. Nå øker risikoen for epidemier i katastrofeområdene.

– Folk er i desperat behov for mat, vann og tak over hodet, sier Myrtha.

Vår medarbeider pastor Reginald Celestin var på plass i det verst rammede området Les Cayes når jordskjelvet inntraff. Da stormen slo til mistet Star of Hope kontakten med han. Natt til onsdag, norsk tid, fikk vi heldigvis kontakt med han igjen.

–  Hvordan skulle vi kunne forberede oss på dette regnet midt i katastrofen? Folk har jo ikke noe hjem å søke ly i, sa han da.

Han lyktes i å transportere en 12, 2 meter lang fraktcontainer til en basketballbane i byen Les Cayes der mange av jordskjelvofrene hadde samlet seg.

– De var ute av seg og hadde ingen plass å ta veien, sa han. 40 personer sov inni kontaineren den natten. 50 til fikk sove ovenpå mens stormen raste. Folk gjør hva de kan for å hjelpe hverandre, sier han. Jeg prøver å få tak i tilstrekkelig mat til å mette 350 mennesker om dagen. Vær så snill, be for oss!

Lørdag 21.august: Direkte rapport fra katastrofeområdet

De tre øverste lederne for Star of Hope Haiti har nå lykke så ta seg frem i katastrofeområdet. Det handler om Myrtha Dòr som er virksomhetsleder, Tony Boursiquot som er feltansvarlig og Georges Hudicourt som er president i styret.  Et amerikansk helikopter som flyr av sted med skadde mennesker er en av altfor få pågående hjelpeinnsatser som de har bevitnet siden ankomsten.

– Akkurat nå befinner vi oss hjemme hos pastor Reginald, hilser Tony når han tar kontakt med oss.

Reginald Celestin, som altså bor i Cavaillon, jobber til daglig hovedsakelig for teltmisjonen og har på egen hånd gjort en enorm innsats de siste sju døgnene. Med Reginalds hus som base undersøker Star of Hope Haiti de omfattende ødeleggelsene og de mest akutte behovene.

Mandag 23.august: Hjelpearbeidet er i full gang

Tony, Myrtha og Georges leverer en håpefull rapport fra Cavaillon. Hver dag lager Star of Hope mat til de nødstilte i området Cavaillon. Antall mennesker som har behov for mat har raskt økt fra 350 til 500 mennesker. Matlagingen skjer i et provisorisk kjøkken med hjelp av sju kvinnelige volontører.

– Det er fantastisk, sier Reginald Celestin. Jordskjelvet inntraff lørdags morgen, og samme dagen var disse damene klart til å koke mat kl.15.00. Dette til tross for at deres egne hus hadde kollapset. 5 av 7 fikk sine hus totalt ødelagt. Og nå tilbringer de natten her på kjøkkenet slik at de er klar for innsats neste morgen. Dette viser hvilken styrke og hvilket mot dette folket har.

Onsdag 25.august:

Etter reisen til katastrofeområdet er Myrtha, Tony og Reginald klare for å fortsette innsatsen. Vi kommer til å fokusere på Cavaillon, 25 km fra Les Cayes, siden ingen andre bistandsorganisasjoner finnes der i området.

«Dette området ligger 10-15 minutter fra hovedvegen, og til et mer avsides område som dette kommer det aldri noe hjelp. Vi har ikke sett noe hjelp prøve å ta seg hit. Ingen organisasjoner, ikke en eneste bil. Folket her har blitt overgitt til seg selv. Husene deres er ødelagte. De trenger mat, vann og tak over hodet, sier Reginald Celestin.

Dette ønsker Star of Hope å gjøre for de nødstilte i Cavaillon:

– Ekspandere matprogrammet slik at det inkluderer 700 mennesker hver dag

– Dele ut nødpakker til 700 familier

– På sikt gjenoppbygge husene til 300 familier

 

Star of Hope har også bygget to store sovealkover som kan gi tak over hodet til familier som har mistet sine hjem.

Haiti trenger akutt hjelp!

Folkets nød er enorm etter jordskjelvet. Her kan du gi din hjelp til katastrofeofrene:

VIPPS 11 576

Kontonummer: 5005.06.89465

Merk gaven «Haiti».

Klikk her for å gå til gavesiden>>

Tusen takk!

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss på post@starofhope.org eller ring på telefonnummer: 224 49 350

Dele med vennene dine: