Taytay er ingen plass for barn – spesielt ikke unge jenter – men barn kan ikke velge hvor de blir født. Ana, Michelle og Lisa ba ikke om å starte sitt liv her; i slumområdet som vokste frem på toppen av en gammel søppeldynge.

For Ana kom det første, store sviket fra de vokse når hun bare var syv måneder gammel.
– Jeg ble aldri kjent med mamma, sier hun. Pappa mishandlet henne med slag til hodet, og jeg var bare syv måneder når hun dro fra han. Hun tok med seg en av mine tre søstre, men forlot meg med ham.

I løpet av de første årene var Anas farmor der og forsøkte å beskytte henne. Men hun døde når Ana var tolv år. Og snart var det ikke bare pappaens knyttnever Ana var redd for.
En av de få menneskene Ana turte å fortro seg til var Liling Coruna fra Star of Hopes skole.
”Jeg mister heller min uskyld til en kjæreste enn til min egen pappa” sa hun kort før hun
forsvant sporløst.

Samme skjebne kunne rammet Lisa – men for henne utgjorde Star of Hopes skole hele forskjellen.
Liling Coruna ble tidlig en reservemamma for henne, og slik en god mor skal, begynte hun å bekymre seg for hvordan Lisa hadde det. Hvorfor ble jenta væren-de på skolen og leste lekser til klokken ti hver kveld? Var det virkelig bare fordi de manglet belysning hjemme?
Da fortalte Lisa om sin stefar, hans brødre og deres harde knyttnever.
– Det var derfor jeg ikke ville gå hjem, ikke før de sov. Da snek jeg meg inn i huset med lommelykt. Jeg var alltid redd.

Han sa ”ikke si noe til mamma”.
Jeg kunne ikke forstå hvorfor pappa kunne gjøre dette mot meg.”

Liling har hjulpet mange utsatte jenter gjennom årene, men få har bært på en så vond historie som Michelle. En dag kom hennes mamma hjem og oppdaget hvordan en mann holdt på å kle av Michelle, samtidig som han viste henne pornografiske bilder. Mannen var Michelles egen pappa. Da var hun 14 år, og han hadde antastet henne siden hun var liten. Når Michelle nådde puberteten eskalerte alt. Tårene faller mens hun forteller:
– Han sa ”ikke si noe til mamma.” Jeg kunne ikke forstå hvorfor pappa kunne gjøre dette mot meg!
– Jeg husker det som om det var i går, når politiet kom til skolen og spurte om vi hadde sett ham, sier Liling. Han rømte når han ble oppdaget.

Ana, Lisa og Michelle er alle myndige nå. Ana returnerte til Taytay etter to år på rømmen, ble gjenforent med Liling og fikk hjelp av sine faddere til å få et nytt hjem. I Lisas tilfelle sørget Liling for at hun kunne bo hos en familie hvor hun endelig kunne sove trygt. I år tar hun med seg sin videregåendeskole utdannelse og flytter inn på Stars Dorm, Star of Hopes nye hjem for utsatte jenter.

For Michelle, derimot, er marerittet ikke over. Etter et par på på rømmen kom pappaen tilbake – og Michelles mamma lot han flytte inn igjen.
– Jeg kjente meg forrådt! sier Michelle. Hvordan kunne mamma tilgi ham? Idag tvinges Michelle til å bo vegg i vegg med sin overgriper. Hennes lillesøster, som går på Star of Hopes skole, bor fortsatt hjemme, og hun nærmer seg puberteten. Liling holder nøye øye med henne, og over alle andre jenter som har skolen som sitt fristed – men etter 29 år er dette fristedet truet.

Akkurat nå mister skolen nemlig 200 elever hvert år. Hvorfor? Det er fordi en komplett utdannelse i Filip-pinene omfatter tolv skoleklasser, og skolen har idag bare plass til ti. Det nye skolebygget som skulle gjort det mulig med de resterende klassene står halvferdig, fordi pengene ikke strekker til.

Uten penger, ingen skole — og uten skole, ingen fri-plass for slummens barn. Den må ferdigstilles, og det så fort som mulig.
Tiden er i ferd med å renne ut.

Fotnote: Ana, Michelle og Lisa heter egentlig noe annet.

REDD BARNAS FRISTED

Hva ville skjedd med barn som Ana, Lisa og Michelle om vår skole ikke eksisterte?
Det orker vi ikke tenke på. De trengte oss desperat — og det er ikke over.
Deres lillesøstre og døtre behøver oss akkurat nå.
Den nye skolen må bli ferdig, for deres skyld.
La oss ikke skuffe dem. Du kan bli deres redning.
GI DE ÅRETS VIKTIGSTE GAVE!

VIPPS
GAVEN TILL STAR OF HOPE
Merk betalingen Fristed, Valgfritt beløp

SMS TIL 2160
Merk betalingen Star, 200 kr

KONTO 5005 06 894 65
Merk betalingen Fristed, Valgfritt beløp

Dele med vennene dine: