8.10.2016 20:49

Katastrofen på Haiti akselerer. 80 prosent av befolkningen venter sultkatastrofe og stor fare for koleraepidemi etter at orkanen Matthew raste over landet tidligere denne uken. – Befolkningen er desperate og det er akutt vannmangel, sier hjelpearbeider Håkon Skaug fra Star of Hope i svensk TV4-nyheter.

Mange landsbyer og områder rammet av orkanen har fortsatt ikke blitt nådd med nødhjelp, og nærmere 5 000 mennesker kan være omkommet. Tallet er basert på lokale haitieres egen vurdering.

– Dette er svært kritisk. Ifølge offisielle tall er allerede rundt 30 mennesker døde av kolera. FN har nå begynt å slippe nødhjelp fra fly i områder med akutt mangel på mat og rent vann, som er det store behovet akkurat nå, sier Håkon Skaug leder i Star of Hope Norge, som er på stedet.

Den internasjonale organisasjonen har mer enn 30 års erfaring på Haiti, og et omfattende nettverk av lokale arbeidere og kontakter som kan koordinere hjelpesendinger til sårbare områder.

Haitis sjebne drukner i mediene
– Et omfattende hjelpearbeid bør komme i gang snarest. Haitis fattige forsvinner i medienes dekning av orkanens vei til USA, mener Håkon Skaug, og det er vanskelig å nå fram med budskapet om at nødhjelp nå er helt prekært.

Haiti er helt avhengig av egenproduksjon av mat. Avlingene er nå ødelagt og det vil ta seks måneder før de i det hele tatt kan starte nyplanting.

Siden jordskjelvet i 2010 har importprisene på mat økt med 300–400 prosent, noe som betyr at en sultkatastrofe ventes å treffe mye hardere enn tidligere katastrofer i landet.

Dele med vennene dine: