På plassen foran yrkeskolen til Star of Hope i Nam Qom står skoleelever i rekke for den faste oppfølgingssamtalen. Solen står høyt på himmelen og temperaturen er opp mot 40 grader. Imot oss kommer en munter gammel mann som legger igjen en hyggelig kommentar til alle han møter.

Antonio er en lokal kjendis, en radiomann på 82 år som sørger for at folk vet hva som skjer, for han er jobben et kall som han tar på høyeste alvor.

Indianerblod i årene

– Nøkkelen til Saenz Pena kaller de meg, fordi jeg snakker til alle gjennom radioen. Mitt kall er å spre håp og glede til indianerne, de trenger å høre at de er verdifulle, at de er elsket, sier han. Selv har han litt indianerblod i årene, noe som de fleste har i Argentina, men de fleste liker ikke å vedkjenne seg det.

[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]«At de har muligheter til å bety noe i samfunnet, utdanning er en døråpner for dem, sier Antonio.»[/perfectpullquote]

– Indianerne har i århundrer blitt sett på som mindreverdige mennesker, det har murt seg fast i dem, for mange er det vanskelig å endre på holdningene. Utfordringen ligger i fordommene, men handler også om hvordan indianerne ser på seg selv. Foreldrene må tenke positivt og formidle til barna sine at de er like verdifulle som alle andre. At de har muligheter til å bety noe i samfunnet, utdanning er en døråpner for dem, sier Antonio.

Antonios radioprogram går om ettermiddagen og inneholder musikk og forkynnelse, samtidig som han opplyser om møter og arrangement i området, og tar imot spørsmål fra lytterne.
– I kveld er det jo et stor arrangement som jeg har fokusert på. Da skal vi alle møtes ved yrkeskolen, eksamensbevis skal deles ut til alle elevene som har gått på skolen dette året. Det er en stor dag, et bevis på at det er fremgang og at barn og unge får seg en utdannelse, sier han.

Åpner dører

Antonio smiler fra øre til øre, det er lett å bli oppmuntret i hans nærvær. Når han får spørsmålet om hvilke problemer han skulle ha sett løst i Sanz Pena, må han tenke litt.
– Jeg liker ikke å fokusere på problemene, men siden du spør så må jeg si at vi har mange utfordringer. På det mentale plan tror jeg bare at ekte håp om et bedre liv kan hjelpe mot depresjon og angst som mange føler. Vi har også andre utfordringer på det fysiske plan som blant annet vannmangel. Å stå opp klokken fem om morgenen for å stå i kø for fem liter vann er krevende, men vi har tross alt rent vann, takket være Star of Hope.

For 25 år siden var vann et stort problem i hele Chaco provinsen, i Sanz Pena ble folk syke fordi de drakk urent vann. Takket være støtte fra givere i Star of Hope ble det lagt vannrør og vanntanker som bedret situasjonen.
– Star of Hope har betydd utrolig mye for hele dette samfunnet i snart 40 år. Jeg føler vi deler samme visjon, å gi bedre fremtid til Toba-folket, jeg skal holde på til jeg er minst 100 år, og jeg håper dere holder på enda lenger. Jeg skal så lenge jeg kan formidle håp til dette folket, være en nøkkel også til hjertene.

Nøkkelen til Saenz Pena Argentina

Dele med vennene dine: