Vann er viktig. Det er vi alle enige om. Null vann, null liv. Det er et enkelt og samtidig utrolig brutalt regnestykket. Og som lunsjbuddies på Haiti er vi sammen som familie med på å sikre tilgangen til det aller viktigste som et menneske trenger.
Tekst: William Fuglset

Haiti har vært rammet av tørke helt siden august i fjor, og rent vann har blitt en økende mangelvare. Derfor har vi samlet inn en halv million kroner for bygging av brønner i landsbyene der vi driver skole. Vannet kommer ikke bare Star of Hopes skolebarn til gode, men deles videre til alle som trenger i nærområdet. Men selv om vann er viktig, lever man ikke lenge kun på vann. [perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Men selv om vann er viktig, lever man ikke lenge kun på vann.[/perfectpullquote]

Matvarepriser til himmels
De siste årene har Haiti vært rammet av finanskrise, tyfoner og et gigantjordskjelv, og katastrofene har ført til at matvareprisene har eksplodert. Allerede før jordskjelvet i 2010 steg prisene på basisvarer som ris, matolje og bønner med omtrent 300 prosent. Det gjorde det umulig for de som allerede da var fattige å kjøpe tilstrekkelig mat. Jordskjelvet gjorde at prisene steg. Og de har fortsatt ikke sunket.

Leirkaker uten næring
De fattigste familiene har ofte ikke råd til å gi barna sine annet enn den såkalte «leirkaken», som består av jord, salt og olje, og som selges på markedet som et alternativ til den dyre maten. Leirkaken demper sultsmerten i magen, men har bortimot ingen særlig næringsverdi.

Barna på Star of Hopes skoler får midlertid servert næringsrik skolelunsj, i tillegg til rent vann, hver eneste dag. For foreldrene som sender barna på skolen er ikke det bare godt å vite. Det er livreddende. Det gjør at barna forsørges, slik at de selv kan fortsette forsøkene på å dyrke mat eller tjene nok penger til å overleve. Samtidig er det en motivasjon for foreldrene til å gi barna utdannelsen de trenger i stedet for å måtte sende dem ut i arbeid i en altfor tidlig alder.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Barna på Star of Hopes skoler får midlertid servert næringsrik skolelunsj, i tillegg til rent vann, hver eneste dag.[/perfectpullquote]

Snacks
Rent vann: Sjekk. Næringsrik mat: Sjekk. Da skulle alt være dekket, skulle det ikke? Jo, da, men skolebarna skal kose seg litt også. Det fortjener de iallfall. Vi har spurt Antonio Boursiquot, Star of Hopes leder på Haiti, hva slags snacks et skolebarn i landet kan forvente seg. Stekte bananer er tingen, svarer han, og gir oss oppskriften på litt enkelt, men herlig, haitiansk lørdagssnacks:

  • Kjøp ti grønne bananer.
  • Skrell bananene, og del dem opp i biter på fem centimeter hver.
  • Bruk en stekepanne og stek bananene i omtrent ti minutter. Pass på, de skal ikke stekes så mye at de blir brune.
  • Mens de er varme, press bananene flate.
  • Stek dem på nytt, denne gangen til de blir sprøstekte.
  • Hell bananene i en bolle, strø litt salt over dem, og server dem varme.

Og dermed er snacksen klar. Gi det et forsøk neste gang du skal imponere med hjemmelaget snacks, og vit at du som Lunsjbuddy sikrer næringsrike måltider til barn som ellers kanskje måtte ha arbeidet for foreldrene for å overleve.

Spre gjerne ordet til kompiser og venninner. Familien vår har plass til flere.

Dele med vennene dine: