De sju barna i huset har lært seg å frykte vinteren. For å holde varmen om natten må de ligge i samme seng som mormor Seherezada. Det drypper fra taket og det er ikke så bra, sier 10-årige Denisa. Jeg er redd taket skal rase når som helst, sier mormoren hennes. For familien er det Star of Hope som gir dem håp.

Romania. Det nedslitte huset ved skogsbrynet i Pâlâmida har sprukne vegger og dårlige vinduer laget av plastfilm. På innsiden dras blikket mot et gapende hull i taket, der vannet har lekket inn og fått trevirket til å begynne å råtne. Seherezada ser opp mot taket med fortvilelse i blikket

– Jeg er så urolig, sier hun. Når den tune snøen kommer, da er det vanskelig å sove.

Hun deler husets tre små rom med elleve andre: Tre voksne barn, en svigerdatter og sju barnebarn. Hun var selv bare et barn da hun ble giftet bort med en alkoholisert mann, og hun har sett begge sine døtre gjøre samme feil. Begge giftet seg i tenårene – nå har mennene deres forlatt dem. Seherezadas mann er heller ikke her lenger. Han døde for tre år siden som følgende av sitt alkoholmisbruk. Ingen av barna hennes har fast jobb og husets forfall bare fortsetter. Hun sukker.

– Se på hullet i døra, vinduet, taket…..hvor skal vi begynne?

Elektrisiteten er også en bekymring – til tross for at det bare er noen få dinglende glødelamper i huset. Heldigvis stenger de ikke av strømmen direkte når vi er med betalingen. Vi vet at vi har noen dager på oss.

Jakten på ved pågår kontinuerlig. Når det er lite ved varmer de opp bare et av husets rom.

– Vi har vinterklær på oss innomhus, men det er ikke lett.

Barnebarnet Denisa, so har opplevd ti vintre, vet altfor godt hvordan det er å fryse.

– Når snøen kommer, da vet vi at det er tøff tid som venter. Vi samler ved og hjelper hverandre med å kappe og stable den opp. På natten sover vi i samme seng som mormor. Vi legger oss tett sammen og forsøker å holde varmen, forteller hun.

Det store lyspunktet i Denisas hverdag er timene hun tilbringer på Star of Hope sitt ressurssenter. Der får hun slappe av og bare være barn. Hun får leksehjelp, hun får leke, hun slipper å fryse og hun får servert mat og spise seg mett.

– Iblant får vi mat hjemme, andre ganger ikke, sier hun.

Star of Hope hjelper familiene i området på mange vis.

– Vi er veldig takknemlige! I fjor fikk vi ved, klær og matkasse. Men det viktigste av alt er at barnebarna mine får komme til senteret, sier mormor Seherezada.

Hun vil at barnebarna skal få det hun og døtrene ikke fikk: En fullgod utdanning og en ubrutt barndom. Et bedre liv enn hun kan se tilbake på.

Hjelp en familie med å klare vinteren!

Ved. Mat. Hele vinduer og ett tak uten hull. Det svarte Denisas familie når vi bad dem om å liste sine mest akutte behov. Hundretalls familier i østre Romania har det like vanskelig akkurat nå. Sammen kan vi varme deres hjem og hjerter!

Støtte til ressurssentrene

Ressurssentrene våre utgjør fristeder for barn som Denisa. Det er takket være sentrenes virksomhet at våre sosialarbeidere kan gjøre en innsats i barnas hjem.

Klær og sko

Mange barn kan ikke engang komme seg på skolen fordi de mangler varme sko og klær.

Nødpakke

En pakke med mat, hygieneartikler, fyrstikker og varmelys blir til glede og hjelp i vintermørket.

Ved

Denisas familie er bare en mange i området som har lite ved i vinter.

Husreperasjoner

Ingen skal behøve å sove i et rom med knuste vinduer og hull i taket.

VIPPS din støtte til 11576 og merk gaven med «Kulde».

Gi en gave >>>

Dele med vennene dine: